Home Keresés  Regisztráció
* * * * *
Pontos idő: 2020.01.20. 08:38

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Hazaárulás lehet-e a "karanténba zárás"-ról tárgyalás?
HozzászólásElküldve: 2009.06.27. 11:02 
Offline
Főfilozófus
Főfilozófus

Csatlakozott: 2006.12.13. 13:09
Hozzászólások: 56
Kedves Neo!

A Btk. a "Hazaárulás" bűncselekményét az alábbiak szerint határozza meg (144. §).

Az a magyar állampolgár,
aki abból a célból, hogy
a Magyar Köztársaság függetlenségét, területi épségét vagy alkotmányos rendjét sértse,
külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel
kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn,
bűntettet követ el,
és öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ha egy párt alkotmányosan és jogszerűen működik, akkor arra vonatkozik az Alkotmány (1949. évi XX. törvény) 3. § (1) bekezdése, mely kimondja: "A Magyar Köztársaságban a pártok az Alkotmány és az alkotmányos jogszabályok tiszteletben tartása mellett szabadon alakulhatnak és szabadon tevékenykedhetnek.".

Ha valaki egy alkotmányosan működő párt ellen kíván fellépni oly módon, hogy annak szabad tevékenységét gátolni akarja szándéka és célja szerint, és ennek érdekében külföldi kormánnyal vagy szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, akkor az sérti az alkotmányos rendet, azaz vélhetően elköveti a hazaárulás bűncselekményét.

Ebben az esetben a hazaárulás előkészülete is büntethető (...(3) Aki hazaárulásra irányuló előkészületet követ el, bűntett miatt egy évtől öt évig, háború idején két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.).

A kérdés azonban az, hogy mit is takar a "karanténba zárás" kifejezés.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény alapján "39. § (2) Az engedély kiadásának általános feltételei: a) az állattartás jogszabályban meghatározott feltételeinek teljesítése, a rendszeres állatorvosi felügyelet és az elkülönítés (karantén) lehetőségének biztosítása;".

Azaz a karantén pl. egészségügyi vagy más okokból történő fizikai elkülönítést jelent, mint pl. táborba, lágerbe zárást.

Azaz a karanténba zárás lényegében a lágerbe zárással is azonosítható.

Ebben az esetben, ha valaki karanténba akar zárni egy pártot, akkor elképzelhető módon annak tagjait és esetlegesen szimpatizánsait is lágerbe akarja zárni.

Ez semmiképpen nem tekinthető az Alkotmány szövegének és szellemének megfelelő eljárásnak, azaz úgy tűnik, hogy sértheti a pártok szabad tevékenységének alkotmányos jogát.

Természetesen egy párt tagjainak lágerbe zárása sok egyéb bűncselekményt is megvalósíthat, de erre ne térjünk ki.

Ha az érintett párt nem működik alkotmányosan, akkor be kell tiltani. A betiltott pártot megfelelő, akár kényszereszközökkel is fel lehet oszlatni.

Ha azonban egy párt alkotmányosan működik és nem bűncselekményeket tervez végrehajtani, nem terrorcselekményeket, népirtó vagy háborús, emberiség elleni bűntetteket kíván megvalósítani, akkor annak lágerbe zárásának a célja az alkotmányos rend megsértését is jelentheti.

Ebben az esetben viszont - ha ezen cél érdekében egy külföldi kormánnyal kapcsolatot vesz fel valaki - akkor megvalósíthatja a hazaárulás bűncselekményét, vagy a hazaárulás bűncselekményének előkészületét.

Utolsó kérdésként marad a "cél" bizonyítása. A cél szándékot jelent, azaz az elkövetőnek kifejezetten azon szándékból kell a külföldi kapcsolatot keresni, hogy az alkotmányos rendet sértse.

Az előkészület is büntetendő, azaz ha valaki csupán a célnak megfelelően előkészületet tesz arra, hogy az alkotmányos rendet sértse egy külföldi kapcsolattal, az már kimerítheti a bűncselekmény tényállását.

A cél tekintetében árulkodó lehet pl. egy sajtközlemény, egy riport, egy interjú.

Ha ugyanis valaki egy külföldi látogatás előtt azt közli a sajtóval, hogy "célja lesz a külföldi kormánnyal való tárgyalások során" pl. egy alkotmányosan működő hazai párt "karanténba zárásának felvetése", az nem tagadhatja később, hogy céljában (szándékában) állt kapcsolatot felvenni egy külföldi kormánnyal annak érdekében, hogy a pártok szabad működésének alkotmányos jogát csorbítsa, azaz az alkotmányos rendet sértse.

Ennél tovább nem mennék, konkrét emberek és pártok nevének említését és aktuálpolitikai kérdések megvitatását a fórum szabályzata tiltja.

Minden erre vonatkozó hozzászólás törölve lesz.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
BF_Vista Style by Frost © 2007, 2008 Black-Fusion

Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség